Tema: Fjøsbygg og i-mek

Byggeprosjekt sammen med daglig drift

Et flott fjøs for framtida, men nå må bonden prioritere egen helse. Byggeprosessen merkes på kroppen.

Tekst og foto:
Solveig Goplen

Rønes i Trysil kommune i Innlandet

  • Gunn Ona Rønes

  • Nybygd fjøs for 27 mjølkekyr med robot

  • 190 000 liter i grunnkvote (derav 114 leid)

  • Setring i Bittermarka

Aktuell for åpenhet omkring byggeprosess

Gunn Ona Rønes deler erfaringer over en kaffekopp på fjøskontoret.

Mange leste om Gunn Ona Rønes i Bondebladet i vinter. Gunn Ona på 35 som har tatt valget om å skape sin egen arbeidsplass i Trysil på hjemgården der hun vokste opp med to søsken. Hun tok over gården i 2017, hun jobbet i det gamle båsfjøset og ble mer og mer sikker på at hun ville utvikle mjølkeproduksjon på gården.

- Jeg trengte den tida på meg for å bli trygg og ikke minst tøff nok til å skrive under kontrakter og håndtere en byggeprosess, sier Gunn Ona.

Første utkast på tegning i 2018

Et lettstelt fjøs er klart for gode arbeidsdager for Gunn Ona.

Innkjøp av dyr er nødvendig når kvote økes med over 100 000 liter.

Mekaniseringslinja er enkel og driftssikker.

Seterdrifta i Bittermarka skal videreføres til glede for storfamilien.

Foto: Privat

Når hun tenker tilbake startet prosessen allerede sammen med Tinerådgivere, og det var faktisk et av disse utkastene som det ble jobbet videre med. Prosjektet ble landet sammen med FK. Kostnadsoverslaget var på 8,5 millioner. – Innovasjon Norge støttet prosjektet med 4,4 millioner. I tillegg fikk hun 750 000 kroner fra Landbruksfondet i Trysil. Prislappen på bygget med i-mek ble 9,2 millioner. Fjøset er bygd med 27 liggebåser på ene siden av fôrbrettet og plass til oppdrett på motsatt side. Framfôring av okser skjer i det gamle ungdyrfjøset.

Tøff beslutning å ta

Gunn Ona er alene med to barn på 8 og 13 år. Hun har ingen å dele det økonomiske ansvaret med. Driftsplanen forutsetter og at Gunn Ona kjører snø i Bittermarka og i bygda på vinteren. Gunn Ona er optimistisk på at dette skal gå. Storfamilien er til stor støtte som seterhjelp på sommeren, gjerding og vedlikehold. Gunn Ona koser seg egentlig med brøytearbeid. I en varm traktor med musikk på øret er det hennes fristed.

Fjøset er oversiktlig, og produksjon går godt

Gunn Ona har valgt vekk brunstovervåking, celletallsmåler og kraftfôrautomat. Fjøset har heller ikke skraperobot og fôringa utføres med en liten minilaster. Hun har rett og slett lagt pengene i bygg og robot. Så får «duppedittene» komme på etter hvert. Fjøset ble levert som avtalt, bygginga gikk knirkefritt.

Rådet Gunn Ona fikk fra rådgivere var å fylle opp fjøset med dyr raskest mulig. Derfor er det mye spenning knyttet til om de innkjøpte dyra presterer som de bør. Da Buskap var på gården var gjennomsnittet 32,6 kg – da var det 22 mjølkende. Roboten viser 37 prosent ledig tid.

Brunstkalender gjør nytta

Gunn Ona er i ferd med å innføre ulike fargekoder på brunstkalenderen. Ellers så brukes den akkurat som før. Med frittgående kuer opplever Gunn Ona at brunstovervåking har blitt så mye enklere. Treffprosenten på inseminering er bra etter at fjøset ble kjørt i gang. Lista over drektige dyr er lovende.

Advarer kollegaer som stekker strikken

Alt så lovende ut, men da Buskap møter Gunn Ona så er hun i en situasjon der hun er delvis sjukmeldt. Kroppen sa fra med forstyrret hjerterytme og følelsen av å være helt tom for krefter. En helt uvant situasjon for ei dame som var vant til å våkne opp frisk og opplagt om morgenen.

- Du er sikker på at det er dette yrket du skal fortsette med var spørsmålet jeg fikk fra legen. Jeg svarte som sant var at den avgjørelsen var tatt, sier Gunn Ona og blir ganske alvorlig.

- Jeg strekte strikken for langt, jeg ba ikke om hjelp. Jeg bare jobbet på og tok utfordringer på strak arm, sier Gunn Ona.

Hva nå?

Det er en svært vanskelig situasjon å bli sjukmeldt som mjølkeprodusent. Både økonomisk og arbeidsmessig. Gunn Ona erkjenner at hun bare må ta hensyn til situasjonen hun er i. Med friske foreldre og søsken sammen med gode naboer skal det nok gå. Kanskje får hun ikke gjennomført hele «to do-lista» i sommer, men halve besetningen flyttes på setra om kort tid- der «seterbudeiene» står i kø for å hjelpe. Stormjølkerne blir hjemme sammen med Gunn Ona. Med egen slåmaskin og nå kombipresse, ser Gunn Ona fram til at høstearbeidet kan skje på dagtid. Hun innrømmer at det ofte har vært rundballepakking det meste av natta. Hun gleder seg til å kjøre rundballepressa. Hun har tro på at sommeren skal gi henne helsa tilbake.